Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου έστειλε σειρά επίσημων επιστολών στους Βουλευτές του Ν. Λέσβου, σε αρμόδιους φορείς όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, η ΓΣΕΒΕΕ, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου κλπ, με τις οποίες προτείνει μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων του νησιού μας, οι οποίοι πλήττονται από τις επιπτώσεις των αναγκαίων μέτρων που λαμβάνονται με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στις επιστολές αυτές (με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τον Φορέα, που απευθύνονται) αναφέρεται:
«Η Λέσβος διανύει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της.
Εκτός της μεταναστευτικής κρίσης που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συρρικνώσει την οικονομική ζωή ολόκληρου του νησιού έρχεται τώρα η εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως προμηνύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη τουριστική χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως Φορέας Τουρισμού Μολύβου, με το δίκτυο Lesvos the other Aegean εκπροσωπούμε πάνω από 400 επιχειρήσεις της Λέσβου από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (ξενοδοχεία, τουριστικά πρακτορεία, εστίαση και συναφή, τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ποτοποιίες, κλπ.) άλλων σχετικών φορέων του νησιού καθώς και εργαζομένων και δημοτών.
Εκφράζοντας την βούληση αυτού του δικτύου επισημαίνουμε τις τραγικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία της Λέσβου που όλοι πλέον γνωρίζουμε:
- Πτώση του τουρισμού, που συρρικνώνει την οικονομική δραστηριότητα του τόπου, επηρεάζει όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού, δημιουργεί μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, αυξάνει την ανεργία, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί και σε ατομικό, ανθρώπινο, επίπεδο αλλά και σε σχέση με τα ασφαλιστικά και άλλα δημόσια έσοδα.
- Οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας του νησιού μας θα φανούν από τώρα και στο εξής. Το φάσμα μιας επερχόμενης αδυναμίας πληρωμής ανελαστικών υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων αλλά και το φάσμα μιας μετανάστευσης νέων Ελλήνων, ακριτών της Λέσβου φαντάζει πολύ πιθανό.
Η τουριστική σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη για όλους με δεδομένη και την οικονομική κρίση της χώρας αλλά και παγκοσμίως.
Οι κατευθύνσεις που προτείνουμε ώστε να υπάρξει μείωση των επιπτώσεων είναι:
- Να υπάρξει συστηματική προβολή και συνεχής ενημέρωση ως προς τις αγορές που δεχόμαστε πτήσεις τσάρτερ.
- Να υπάρξει γενναία επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που με την έκπτωση που δίνουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να αγγίζει το 50% του εισιτηρίου. Παράλληλα να επιδιωχθεί μία μείωση του φόρου αεροδρομίων για τα αεροπορικά εισιτήρια.
- Να υπάρξει άμεσος διαφημιστικός σχεδιασμός με στόχευση την ελληνική αγορά που είναι η μόνη εναλλακτική λύση που θα υλοποιηθεί την επόμενη ημέρα της κρίσης. Διαφημιστική προβολή Β. Ελλάδα, Αθήνα και σε όποια νησιά και περιοχές έχουμε ακτοπλοϊκή σύνδεση. Συνεργασία με το Μετρό της Αθήνας για καταχωρίσεις σε κεντρικούς σταθμούς, διαφημίσεις σε εμπορικά κέντρα, διαφημιστικά σποτ κλπ.
- Να διαφυλαχτούν οι τουριστικές περιοχές, ως οικονομικοί πνεύμονες του νησιού, και να απαλλαγούν από οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή με πρόσφυγες και μετανάστες, δραστηριότητες ΜΚΟ κοκ
- Να επιδιωχθεί η αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ και η διεύρυνση των κριτηρίων υπαγωγής κοινωνικών τουριστών. Να διατηρηθούν οι 10 ημέρες και να ζητηθεί οι αύξηση των διανυκτερεύσεων σε 10 ημέρες και στον ΟΠΕΚΑ (Εργατική Εστία, ΟΓΑ).
- Να στηριχθούν οικονομικά τα μεγάλα φεστιβάλ και οι πολιτιστικές δράσεις Φορέων που είναι πόλος έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
- Να επιδιωχθεί η καταγραφή των αρνητικών επιπτώσεων και ακολούθως η κοστολόγησή τους, ώστε πειστικά να ζητήσουμε τις όποιες διευκολύνσεις και οικονομικές αποζημιώσεις και από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και από την Ε.Ε.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει επιδίωξη ώστε η κυβέρνηση να δει τις αδικίες καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από την πρωτοφανή κρίση:
Άμεση καταβολή αποζημιώσεων και στις υπόλοιπες μικρές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και είναι με την μορφή Ο.Ε. αλλά και σε άλλους ΚΑΔ επιχειρήσεων που πλήττονται και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε.
- Αποζημίωση όλων των εποχιακών επιχειρήσεων κάθε μορφής (Καταλύματα, Εστίαση, Τουριστικά Καταστήματα, Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων κλπ.) από τον Απρίλιο που είναι η έναρξη της τουριστικής σεζόν. Αποζημίωση ανάλογη και των εργαζομένων που θα έπιαναν δουλειά σε αυτές τις επιχειρήσεις.
- Επιδότηση μισθολογικού κόστους εργαζομένων για όλες τις επιχειρήσεις με θέσεις ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων.
- Άτοκα δάνεια και ειδικά επενδυτικά προγράμματα για τα νησιά, εκπτώσεις επί των επιτοκίων των τραπεζών για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις των επιχειρήσεων.
- Διευθέτηση με το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που απασχολεί πολλούς κλάδους.
Ξέχωρα με τα παραπάνω ζητάμε από τους δύο Δήμους να προχωρήσουν στην απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης. Η απαλλαγή αφορά τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού το οποίο θα διαρκέσει όσο διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού.
Παράλληλα ζητάμε οι Δήμοι να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής ανακούφισης επιχειρήσεων όπως γενναίες μειώσεις τελών για την επερχόμενη σεζόν.
Το ίδιο αίτημα με ανάλογη εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση έχει σταλεί για το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και στην ΔΕΥΑΛ.
Όλοι μαζί είναι ανάγκη να σκύψουμε με προσοχή στα ζητήματα ώστε με συνεργασία και υπευθυνότητα να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τους κατοίκους του νησιού μας και το μέλλον όλων μας.
Μένουμε σπίτι και προσέχουμε ώστε όλοι μαζί να περάσουμε ανώδυνα όσο μπορούμε αυτή την παγκόσμια πανδημία.»