Δ.ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Απεικονίσεις του Αρίωνα στην Ευρωπαϊκή τέχνη

Στην γενέτειρα του Αρίωνα την Μήθυμνα πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2022 με μεγάλη επιτυχία διεθνής ημερίδα με θέμα  Απεικονίσεις του Αρίωνα στην Ευρωπαϊκή Τέχνη υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου στον ανακαινισμένο και πλήρως εξοπλισμένο πολυχώρο πολιτισμού «Δεσμός» παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, ερευνητές, φοιτητές και  φιλότεχνοι. Επιδίωξη της ημερίδας ήταν η ανάδειξη αντιπροσωπευτικών έργων από τον 15ο ως τον 19ο αιώνα και οι προσεπιθέσεις ερμηνειών που δόθηκαν σε επεισόδια της ιστορίας του Αρίωνα.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος ο καθηγητής Fernando Marías (Universidad Autónoma de Madrid), η καθηγήτρια Άννα Ταχιντζή  (The Glassell School of Art, Museum of Fine Arts, Houston), ο καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,  Επίτιμος Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Ελλάδα, CHS-GR), ο Dr Jim Harris (Ashmolean Museum, Οξφόρδη), ο επίκουρος καθηγητής José Riello (Universidad Autónoma de Madrid),

  o Dr Rembrandt Duits (Warburg Institute) και η επίκουρη καθηγήτρια Ιάνθη Ασημακοπούλου (ΕΚΠΑ), η οποία είχε αναλάβει και την διοργάνωση της ημερίδας. Η ανακοίνωσή της διασύνδεσε τις μυθολογικές σκηνές του Αρίωνα, του Ορφέα και του Ηρακλή που εμφανίζονται στην οροφή της Camera Dipinta του Andrea Mantegna με  επεισόδια της ζωής των Gonzaga που εκτυλίσσονται στους τοίχους της αίθουσας.

Ο Jose Riello επισήμανε ότι ο μίτος της ιστορίας του Αρίωνα όπως τον απέδωσε ο Albrecht Dürer ξεκινά από τον Ιταλό Ουμανιστή Κυριακό  Αγκωνίτη, ο οποίος τη δεκαετία του 1440  αποτύπωσε σχέδιο του Αρίωνα, χαμένο σήμερα,  που συνοδευόταν από επιγραφή.  Σημειώθηκε ότι το σχέδιο  μπορεί να αναδείξει την αντίληψη που είχε ο Dürer για την αρχαιότητα, καθώς δεν αντέγραφε ποτέ αρχαία αγάλματα αλλά προσέγγιζε τα πρωτότυπα μέσα από σχέδια και χαρακτικά.

Ο Ιωάννης Πετρόπουλος ανέδειξε έναν μικρό αλλά πολύ ιδιαίτερο σε συμβολισμούς πρώιμο πίνακα του Ραφαήλ. Μέσα από την καίρια ανάλυση της σημασίας των δελφινιών που εμφανίζονται  στην Ανάσταση του Χριστού σημειώνεται ότι αυτά τα θαλάσσια όντα θα μπορούσαν να συνδέονται με τη μεταφορά από τον θάνατο στη ζωή. Σχολιάζοντας αρχαίες πηγές γνωστές στην Αναγέννηση, υπογράμμισε ότι οι ποικίλοι συμβολισμοί  του δελφινιού στη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες ήταν γνωστοί στους λογίους  στα τέλη του 15ου αιώνα και στο περιβάλλον του Ραφαήλ.

Ο  Fernarndo Marias με την οξύτητα της παρατήρησής του ανέδειξε όψεις του μουσικού και ποιητή  Αρίωνα  όπως αποτυπώθηκαν από τον Mantegna στην Camera Picta, τoν Baldassare Peruzzi στην αίθουσα της προοπτικής στη villa Farnesina και τον Annibale Carracci και το εργαστήριό του στην villa Farnese στη Ρώμη, συνδέοντας τα με κρίσιμα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή των παραγγελιοδοτών Αgostino Chigi  και του δούκα της  Πάρμα Ranunccio Farnese.

Ο Jim Harris ανέλυσε έργα που φιλοξενούνται στο Ashmolean Museum του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με θέμα τον Αρίωνα και κυρίως του Francesco Bianchi Ferrari. Προσέγγισε το έργο αυτό αποδεικνύοντας πως ένας κακότεχνος πίνακας μπορεί να τροφοδοτήσει μια συγκλονιστική αφήγηση.

Ο  Rembrandt Duits  σχολίασε τις πλέον ιδιαίτερες αλληγορικές ερμηνείες που προσέλαβε η ιστορία του  Αρίωνα όπως παρουσιάστηκε από διαφορετικούς καλλιτέχνες του Χρυσού αιώνα της Ολλανδικής τέχνης.

Με αδρές και κοφτές πινελιές η Άννα Ταχιντζή αποτύπωσε πορτραίτο του Αρίωνα με χαρακτηριστικά όπως τον συνέλαβε ο Γάλλος ακαδημαϊκός ζωγράφος του 19ου αιώνα William-Adolphe Bouguereau, του οποίου τα μυθολογικά θέματα συνιστούσαν σύγχρονες ερμηνείες κλασικών ομόλογων.

Η ημερίδα ανέδειξε πολλές από τις λεπτοφυείς πτυχές της πολυδιάστατης πρόσληψης της ιστορίας του Αρίωνα και τροφοδότησε έναν γόνιμο διάλογο, ο οποίος θα συνεχιστεί στο συλλογικό τόμο που αναμένεται να εκδοθεί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρος της Ημερίδας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=gYCZLL-3g8s

Το 10ο ΑΡΙΩΝ – Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Μολύβου διοργανώνεται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος CLLD LEADER. Είναι υπό την αιγίδα και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, και του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Επίσης, έχει την υποστήριξη της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή και στηρίζεται από διάφορους φορείς και χορηγούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *