Οι μέλισσες, Το θαυμαστό θέαμα του μικρόκοσμου και των μεγάθυμων ηγετών του”.

Μουσική παράσταση με αφήγηση και μουσικό σύνολο.
Διάρκεια 60λ.

Μια αλληγορική και ποιητική περιγραφή της ιδανικής πολιτείας με πρότυπο τον κόσμο των μελισσών. Οι μέλισσες, που κατά την αρχαιότητα συνδέονταν με το θεϊκό στοιχείο (στις μέρες μας είδος υπό εξαφάνιση), περιγράφονται από τον Βιργίλιο ως μια κοινωνία πλήρως αναπτυγμένη, με βασιλιά, πόλη, κατανομή της εργασίας και μια εργασιακή ηθική. Ενδιαφέρονται για τη συνέχιση του είδους τους με ένα μοναδικό τρόπο, που ξεπερνά το ένστικτο της ατομικής τους επιβίωσης. Μέσα από το τέταρτο βιβλίο των Γεωργικών παρακολουθούμε την κοινωνία των μελισσών άλλοτε από μέσα και άλλοτε από τη σκοπιά του μελισσοκόμου. Ένα διπλό πρίσμα, μια παράδοξη αντίθεση μεγάλου και μικρού. Διαβάζοντας το κείμενο του Βιργιλίου δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε την εγωκεντρική πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, την αλαζονική και καταστροφική απομάκρυνσή του από τη φύση.

Μια ‘μουσική ανάγνωση’ του σπουδαίου αυτού ποιητικού κειμένου. Στις ρίζες του η μουσική υφαίνει έναν ύμνο στη φύση, που αναδεικνύει την πάντοτε επίκαιρη και ζωογόνο αγάπη του ανθρώπου για αυτή.

Συμμετέχουν:
Κορίνα Βουγιούκα, ιδέα, επιμέλεια κειμένου, κιθάρα
Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος
Φανή Αντωνέλου, σοπράνο
Τηλέμαχος Κρεβάικας, αφήγηση

Διοργάνωση : Φορέας Τουρισμού Μολύβου

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *