Δ.ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2017-2020 ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΟΛΥΒΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Μαρτίου διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ η Εκλοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Στη συνέλευση παρουσιάστηκε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός, και στο τέλος έγινε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής για την διεξαγωγή των εκλογών οι οποίες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 7 Μαρτίου.

Ο ταμίας κ. Μπακάλμπασης Νίκος παρουσίασε  τον οικονομικό απολογισμό και διάβασε το πρακτικό από τον έλεγχο της εξελεγκτικής επιτροπής, τονίζοντας την μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που ανέπτυξε ο Φορέας αυτά τα χρόνια στηριζόμενος στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, στις συνεργασίες με άλλους Φορείς  αλλά και στην μεγάλη οικονομική συμβολή των μελών του.

Ο Πρόεδρος  του Φορέα κ. Μόλβαλης Νίκος  παρουσίασε τον διοικητικό απολογισμό από το 2017 ως σήμερα, τονίζοντας την συμβολή του Φορέα στην τουριστική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάδειξη της περιοχής.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στην οργάνωση των δραστηριοτήτων μέσα από ένα οργανωμένο και στελεχωμένο γραφείο και ευχαρίστησε το Σωματείο Εστιατόρων για την συμβολή του σε αυτό μέσα από τα κοινά γραφεία που υπάρχουν.

Για την Προβολή της Λέσβου:

Στις ενέργειες με την υλοποίηση του brand Lesvos the other Aegean και την χρήση εφαρμογών online επικοινωνίας στα social media.

Για την συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και υιοθέτηση από τον Δήμο του brand Lesvos the other Aegean.

Για την νέα μελέτη για την επανατοποθέτηση της Λέσβου στις τουριστικές αγορές μετά την επιρροή του μεταναστευτικού σε συνεργασία πάλι με το Αμερικάνικο Κολέγιο «Ανατόλια» .

Για την παραγωγή φωτογραφικού υλικού και τις στοχευμένες καμπάνιες για την προβολή της Λέσβου μέσω social media.

Για την υποστήριξη των σημαντικών εκθέσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Για την συμμετοχή στην παγκόσμια πλατφόρμα Skyline με ζωντανή λήψη απευθείας από το λιμάνι του Μολύβου.

Για την συνεχή φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφων, bloggers, καναλιών, με αφιερώματα για την Λέσβο, τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, τα γαστρονομικά και πολιτιστικά φεστιβάλ με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της εικόνας του προορισμού.

Για την παραγωγή βίντεο και επικοινωνιακού υλικού για την προώθηση της Λέσβου που έγινε το 2020 με την συνεργασία και την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν ανέβει στα  social media του LESVOS THE OTHER AEGEAN τα δύο βίντεο με μεγάλη ανταπόκριση.

Για την προβολή της περιοχής και την πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω των εκδόσεων με την εφαρμογή της ταυτότητας LESVOS THE OTHER AEGEAN: Free press στην Ελληνική- Αγγλική και Τουρκική γλώσσα, Χάρτης περιπατητικών & ποδηλατικών διαδρομών,

Χάρτης οικισμών Μολύβου -Πέτρας, Αρχαιολογικό φυλλάδιο οικισμού Μολύβου κλπ

Για τον Πολιτιστικό Τουρισμό:

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων : Ένας πολιτιστικός θεσμός που κλείνει φέτος 9 χρόνια λειτουργίας. Με σπουδαίες συναυλίες και εκδηλώσεις στο Μόλυβο αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Παράλληλα για την λειτουργία της Ακαδημίας Κιθάρας όπου συμμετέχουν φοιτητές από όλο τον κόσμο και του μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά.

Παράλληλα το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Αρίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα LEADER της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Α.Ε με προϋπολογισμό για τα δύο έτη 2019-2020  συνολικά 57746,52 €. Οι δράσεις του 2020 θα γίνουν το 2021 λόγω αναστολή εξαιτίας της πανδημίας.

Για την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου. Ένα μεγάλο διεθνές φεστιβάλ που είναι μέλος του δικτύου, και με το οποίο ο Φορέας συνεργάζεται και υποστηρίζει ενεργά.

Για την συνεργασία για την υλοποίηση τοπικών Πολιτιστικών δρώμενων σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο παραδοσιακών χορών «ο Μόλυβος» (Φεστιβάλ Παραδοσιακών χωρών, κλήδονας, βραδιά καντάδας, ) τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέτρας και άλλους φορείς και συλλόγους της περιοχής.

Για το Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού Μολύβου. Ένα παιχνίδι θεσμός που συνεχίζεται κάθε χρόνο.  Ένα παιχνίδι που μέσα από αυτό μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, να αγαπάμε, να κυνηγάμε!!.

Για τον Αθλητικό και Περιηγητικό Τουρισμό:

Διεθνείς Ποδηλατικοί Αγώνες – Μolyvos urban MTB.

Μία αθλητική διοργάνωση που ξεκίνησε πριν 6 χρόνια εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγάλο αθλητικό γεγονός που ξεπερνά πλέον την Λέσβο και μας τοποθετεί αθλητικά στον παγκόσμιο χάρτη της ορεινής ποδηλασίας. Λόγω πανδημίας η διοργάνωση θα συνεχιστεί το 2022 που αρχίζει νέα ολυμπιακή περίοδος για τους διεθνείς αθλητές οι οποίοι παίρνουν βαθμούς για την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διεθνείς αγώνες τρεξίματος βουνού – Lesvos Trail, που διοργανώνονται από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου εδώ και τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ και με την υποστήριξη τοπικών φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Λόγω πανδημίας η διοργάνωση θα συνεχιστεί το 2022

Δημιουργία της ομάδας των «Οικοπεριηγητών» η οποία υποστηρίζει τον καθαρισμό, την σήμανση και την βατότητα των περιπατητικών διαδρομών και συμμετέχει σε περιπατητικές εξορμήσεις στα μονοπάτια όλης της Λέσβου.

Για τον Γαστρονομικό Τουρισμό:

Lesvos Food Fest, Φεστιβάλ Γαστρονομίας Λέσβου.

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου κεντρικός οργανωτής του Lesvos Food Fest, μαζί με τους συνεργαζόμενους εταίρους από όλη την Λέσβο, συνεχίζουν να στοχεύουν στην προβολή και ανάδειξη της γαστρονομίας της Λέσβου ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, συγκεντρώνοντας με την ανεκτίμητη βοήθεια των κατά τόπους φορέων όλη την ουσία της παραδοσιακής και σύγχρονης Λεσβιακής κουζίνας.

Για την υποστήριξη του φεστιβάλ έγινε παραγωγή βίντεο για την διοργάνωση του 2017,  έχει παραχθεί πλούσιο επικοινωνιακό και συμμετείχαμε στο τηλεοπτικό γύρισμα με την Νταιάν Κοχύλα για την αμερικάνικη τηλεόραση.

Στο εξωτερικό το 2018 διοργάνωση – παρουσίαση τοπικών προϊόντων στην κεντρική πλατεία Schumen των Βρυξελλών σε συνεργασία με το A.Discovering Network και του Olive Tree Group.

Διοργάνωση των «Ελλήνων Πάσχα στον Μόλυβο» το 2018,  με την υποστήριξη όλων των τοπικών συλλόγων. Ένα μεγάλο εορταστικό γύρισμα από την ΕΤ3 που έγινε στο λιμάνι του Μολύβου, με την συμμετοχή του χορευτικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών « Ο Μόλυβος » και την παρουσίαση των πλούσιων πασχαλινών εθίμων και εδεσμάτων που προβάλλει τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού.

Για τον Τουρισμό Ευεξίας:

Την ίδρυση το 2018 το Φεστιβάλ Ευεξίας Λέσβου-Lesvos International Euphoria Festival.

Στόχος του φεστιβάλ είναι η δυναμική προβολή της εναλλακτικής και της μοναδικά ενεργειακής Λέσβου ενός τόπου όπου οι επισκέπτες  βρίσκουν έναν ιδανικό προορισμό για να ανακαλύψει ο καθένας τον εαυτό του και να βοηθηθεί από τους γρήγορους ρυθμούς και τις πιέσεις της καθημερινότητας, περιτριγυρισμένοι από την θεραπευτική ενέργεια και την πλούσια φύση της Λέσβου.

Για την Κοινωνική Προσφορά:

Υλοποιήσαμε σεμινάριο κατάρτισης για την βασική υποστήριξη ζωής. Το σεμινάριο κατάρτισης πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ στο Συνεδριακό Κέντρο της Πέτρας και είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν και να πάρουν σχετικό δίπλωμα, δημότες και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής Μολύβου – Πέτρας σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, την βασική υποστήριξη ζωής(BLS) και την χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Τοποθέτηση Απινιδωτών : με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έγινε τοποθέτηση 2 απινιδωτών με ειδικό κουτί για εξωτερική τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία στον Μόλυβο και στην Πέτρα. Παράλληλα υπάρχουν χορηγίες και για άλλους απινιδωτές που θα τοποθετούν το επόμενο διάστημα καθώς και χορηγίες σε υλικό πρώτων βοηθειών που θα αποτελέσει την βάση για την δημιουργίας ομάδας υποστήριξης σε πρώτες βοήθειες.

Εκδηλώσεις την Κυριακή των Βαΐων.

Με το κυνήγι πασχαλινών αυγών και την περιφορά των Βαΐων.

Δράσεις καθαρισμού συνεχώς με τους εθελοντές μας, από την ίδρυση του Φορέα με καθαρισμό παραλιών, οικισμών, μονοπατιών κλπ

Για δράσεις εκπαιδευτικές, συναντήσεις, ημερίδες:

Σχολείο Τουρισμού και Γαστρονομίας: Θεσμοθετείτε από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου αυτή την χρονιά. Πριν λίγες ημέρες υπογράφτηκε η σύμβαση με την ΕΤΑΛ για την χρηματοδότησή των εκπαιδευτικών δράσεων για τα επόμενα δύο χρόνια, μέσου του προγράμματος LEADER που έχει ενταχθεί με το ποσό των 19.058 €.

Με έναν καφέ… Δημιουργούμε !!!  Στο πλαίσιο των συναντήσεων ενημέρωσης  και διαλόγου του Φορέα Τουρισμού Μολύβου για διάφορα θέματα που απασχολούν την περιοχή. Μία δράση που γινόταν κάθε χρόνο συνεχώς και διακόπηκε αυτή την χρονιά λόγω κορονοϊού.

Παρουσίαση των εφαρμογών της καμπάνιας “Lesvos: After all, it’s still the Aegean” για την προβολή και προώθηση της Λέσβου ως διακριτού προορισμού.

Στην διοργάνωση Διημερίδας Επιμόρφωσης Τουρισμού το 2018,  

Ημερίδα ενημέρωσης επαγγελματιών σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων Μολύβου , την ΠΟΕΣΕ και την ΓΣΒΕΕ.

Ενημερωτικής συνάντησης με θέμα « Πλοηγούμε τις επιχειρήσεις του Τουρισμού» σε συνεργασία με την Eurobank.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια διαχείρισης social media.

Ανοιχτές συναντήσεις με την ΕΤΑΛ και τους επαγγελματίες που αφορούσε το νέο πρόγραμμα του Leader κλπ.

Στην συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο Lesvorama και την εταιρεία denture Avrasya Group για την υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Πέτρας με το Κουτσούκογιου. Μία ενέργεια που ήρθε να επικυρώσει τις προσπάθειες του Φορέα από την ίδρυσή του για την Πύλη της Πέτρας. Ελπίζουμε γρήγορα να τελειώσει η πανδημία και να δούμε ξανά την λειτουργία της Πύλης με την σύνδεσή της με τα απέναντι παράλια.

Για τα προνόμια για τα μέλη του δικτύου:

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου συνεχίζει με την INTERAMERΙCΑΝ την συνεργασία με την σύναψη συμβολαίου ομαδικής ασφάλισης.

Το Πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό προνόμιο, που εξασφάλισε ο Φορέας για τα μέλη του δικτύου και έχει σαν στόχο να συμβάλλει στην προστασία των μελών και των οικογενειών τους και να βοηθήσει να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσχέρειες, που μπορεί να δημιουργηθούν από απρόοπτα περιστατικά.   

Πιστοποίηση μελών με εφαρμογή της ταυτότητας Lesvos the other Aegean και τοποθέτηση ειδικού σήματος, ειδική προβολή στην ιστοσελίδα και στις εκδόσεις είναι μερικά από τα προνόμια.

Πολυχώρος Πολιτισμού «Δεσμός»

Με την ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER της ΕΤΑΛ για την: «Δημιουργία Χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», με συνολικό προϋπολογισμό (συνολικής δημόσιας δαπάνης) 243.146,81 €.

Ήδη το έργο υλοποιείται και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021.

Ο σκοπός της ενέργειας αυτής είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού για όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ένας χώρος που θα ταυτιστεί με τον πολιτισμό του Μολύβου και παράλληλα θα συνδράμει και θα υποστηρίξει την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Λέσβου.

Κλείνοντας τις διαδικασίες της συνέλευσης ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Μόλβαλης Νίκος ευχαρίστησε  τα μέλη του απερχόμενου Δ. Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία που υπήρχε μεταξύ τους τονίζοντας το μεγάλο έργο που έγινε σε αντίξοες συνθήκες και υπηρετώντας τις καταστατικές λειτουργίες του Φορέα.

Παράλληλα εκ μέρους του Δ. Συμβουλίου ευχαρίστησε όλα τα μέλη του δικτύου για την συνδρομή και την στήριξή τους στην ανάπτυξη μιας  τόσης σημαντικής δραστηριότητας που τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά και εκτός Λέσβου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *