Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η Διαδικτυακή Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου με συντονιστές- συνεργάτες τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με τίτλο: «Αξιοποίηση και Ανάδειξη του Φυσικού Πλούτου μέσω της Χρήσης Ψηφιακών Εφαρμογών: Η περίπτωση του Μολύβου και της Πέτρας του Δήμου Δυτικής Λέσβου» που υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» του Πράσινου Ταμείου.
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις του Φορέα Τουρισμού Μολύβου της ιδιαιτερότητας του τόπου ειδικά σε σχέση με τις ανάγκες και προτιμήσεις ορισμένων κάθετων (εναλλακτικών) αγορών, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σε σχέση με τον περιπατητικό τουρισμό, για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση αυτών των «ειδικών ομάδων» με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ήταν:
- Έρευνα στο Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Μονοπάτια της Βορειοδυτικής Λέσβου: H Περίπτωση του Μολύβου και της Πέτρας.
- Η Βιοποικιλότητα του Λεπέτυμνου: Ενσωμάτωση των Μοναδικών Στοιχείων των Περιπατητικών Διαδρομών στην Εφαρμογή του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.
- Καταγραφή, Ερμηνεία και Παρουσίαση των Γεωτόπων στη Βόρεια Λέσβο.
- Ο Περιπατητικός Τουρισμός και η Συμβολή του στην Τοπική Τουριστική Ανάπτυξη.
- Ψηφιακή Διαδραστική Εφαρμογή Περιπατητικών Διαδρομών του Φορέα Τουρισμού Μολύβου
Η Εφαρμογή που δημιουργείται έχει σκοπό να προσφέρει στους χρήστες ασφαλείς εναλλακτικές εμπειρίες ξενάγησης στα μονοπάτια της περιοχής. Θα αποτελεί έναν ψηφιακό οδηγό πεζοπορίας και εξερεύνησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής του Μολύβου και της Πέτρας, η οποία θα ενσωματώνει πληροφορίες και χαρακτηριστικά για τις πεζοπορικές διαδρομές. Η Εφαρμογή θα αναδείξει τα παλιά μονοπάτια της περιοχής με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Κάθε διαδρομή θα έχει αναλυτική περιγραφή, φωτογραφίες και έναν πίνακα σημείων ενδιαφέροντος. Η Εφαρμογή θα περιλαμβάνει χαρτογραφικό περιβάλλον με χάρτες που θα λειτουργούν ‘online’ και ‘offline’ (με και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο-internet) ενώ θα εμπεριέχει εισαγωγικά καθώς και αναλυτικά κείμενα για την περιοχή μελέτης.
Η Ημερίδα έκλεισε με συζήτηση των συμμετεχόντων.